„Nam twierdzą będzie każdy próg”. Cała sala Teatru Palladium śpiewała patriotyczne piosenki!

Dziś w Teatrze Palladium w Warszawie odbył się patriotyczny festyn „Nam twierdzą będzie każdy próg” z okazji 99. rocznicy zwycięskiej Bitwy Warszawskiej. Artyści wraz z licznie przybyłą publicznością śpiewali wspólnie nie tylko narodowe pieśni, lecz także żołnierskie, legionowe przyśpiewki. To był prawdziwy pokaz radosnego patriotyzmu. – Spotykamy się w różnych miejscach (…) żeby uczcić to wielkie wydarzenie. Tym wielkim wydarzeniem jest polska niepodległość – mówił podczas festynu Tomasz Sakiewicz, redaktor naczelny „Gazety Polskiej”.

Festyn patriotyczny „Nam twierdzą będzie każdy próg” zgromadził w Teatrze Palladium naprawdę duże grono publiczności. Wypełniona niemal po brzegi sala Teatru Palladium zebrała się na wspólne śpiewanie z okazji radosnej rocznicy zwycięstwa nad bolszewikami w 1920 r.

– Spotykamy się w różnych miejscach, najczęściej na placu Teatralnym, czasami tutaj, czasem gdzieś indziej, żeby uczcić to wielkie wydarzenie. Tym wielkim wydarzeniem jest polska niepodległość, to żeśmy Polskę obronili, nasi przodkowie, nasi dziadowie, w tym mój dziadek, legionista, w 1920 r. brał udział w wojnie z bolszewikami, ale myślę, że każdy w rodzinie ma kogoś, kto zasłużył się, kto był, kto wspierał, chciał pomóc i pomagał

– mówił podczas rozpoczęcia imprezy prowadzonej przez Dominikę Chorosińską i Jana Przemyłskiego redaktor naczelny „Gazety Polskiej” i „Gazety Polskiej Codziennie” Tomasz Sakiewicz.

Grono artystów, wśród których znaleźli się Ludmiła Małecka, Leszek Czajkowski, Bartłomiej Kurowski, Sylwester Domański i Norbert „Smoła” Smoliński czy Darek „Maleo” Malejonek, wykonało szereg znanych utworów – zarówno podniosłych pieśni, jak i żołnierskich piosenek, zarówno tych mówiących o miłości ojczyzny, jak i tych o wolności i bohaterstwie.

Publiczność dobrze bawiła się przy „żurawiejkach” – tych historycznych, jak i współczesnych, które na scenie śpiewał duet bardów – Leszek Czajkowski oraz Paweł Piekarczyk.

Finałem trwającego blisko dwie godziny koncertu był zaintonowany przez Martę Kurczewską i Norberta Smolińskiego utwór „Warszawskie dzieci”, który już po chwili śpiewała cała publiczność zgromadzona w Teatrze Palladium.

Wszystkim gościom oraz artystom podziękowania złożył redaktor naczelny „Gazety Polskiej” i „Gazety Polskiej Codziennie” Tomasz Sakiewicz, który nie krył zadowolenia z udanego festynu.

Organizatorem wydarzenia jest Fundacja Niezależne Media. Imprezę dofinansowano ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach programu „Kultura – Interwencje 2019”. Koncert medialnie wspierały: tygodnik „Gazeta Polska”, dziennik „Gazeta Polska Codziennie”, portal Niezależna.pl i Telewizja Republika.